Μαρμελάδα: Μια αγαπημένη και πολύ εύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα φράουλα.

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό φράουλες
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λοβό βανίλιας γλυκάνισο, προαιρετικά
κάρδαμο (κακουλέ), προαιρετικά
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τα κοτσάκια από τις φράουλες και τις πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Αν δεν θέλουμε να είναι πολύ γλυκιά η μαρμελάδα, μειώνουμε τη ζάχαρη, αλλά προσοχή, όχι λιγότερη από 350 γρ. Η σωστή αναλογία ζάχαρης-φράουλας είναι 1 προς 2. Σπάμε λίγο τις φράουλες με το χέρι μας για να βγάλουν περισσότερο ζουμί. Αν θέλουμε πιο λεία τη μαρμελάδα, σπάμε αρκετά τις φράουλες, αν τη θέλουμε πιο σπιτική, αφήνουμε μεγαλύτερα κομμάτια φράουλας. Κόβουμε τον λοβό βανίλιας στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια. Ρίχνουμε τα σπόρια στο μπολ. Προαιρετικά προσθέτουμε τον γλυκάνισο και τον κάρδαμο. Ιδανικά τα βάζουμε μέσα σε ένα τούλι, δημιουργώντας ένα πουγκί ώστε να το αφαιρέσουμε εύκολα μετά. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, για περίπου 30 λεπτά. Αν έχουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 105°C. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το πουγκί με τα μυρωδικά, αν τα έχουμε προσθέσει. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία κλείνουμε καλά. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα σε φέτες ψωμιού αλειμένες με τυρί κρέμα. Αποθηκεύουμε τα αποστειρωμένο βάζα με τη μαρμελάδα στο ψυγείο για 2-3 μήνες.